Now & Then

Heart Tunes II

Alpha
Beta
Gamma
Delta

Overvejelser vedr. Now & Then (Nu & Da) – fra ansøgning til Kunstfonden

Det retrospektivt fremadskuende

Mit kompositoriske virke har gennem årene løbet af forskellige spor og i anledning af rund fødselsdag i efteråret og COVID-dødvande, har jeg tænkt over, hvordan disse veje kan karakteriseres og forstås. Samt hvad der vil ske, hvis jeg kompositorisk genbesøger nogle af de musikalske udtryk og steder, hvor jeg har været gennem årene. Er der muligheder, jeg har overset?

I mit kompositoriske univers har jeg altid været naturligt tiltrukket to musikalske parametre: melodi og improvisation. Det lyder måske ikke specielt opsigtsvækkende; ikke desto mindre kan jeg læse mine 13 udgivelser i eget navn ind i primært én af disse to kategorier. Fra det gennemkomponerede i fx The Tangofied Ensemble og Moderne Vrede over jazzet improvisation og et stærkt rytmisk udtryk i mine tidligere udgivelser til det løse, antydede og improvisatoriske i fx The Gori Project eller Brud og hengivelse.

På denne baggrund vil jeg gerne komponere et retrospektivt fremadskuende værk i fire selvstændige satser, der både kan udgives og høres separat og samtidigt opleves som en helhed. Arbejdstitlen er Now & Then – Nu & Da.

Med inspiration fra den generelle Covid-19-situation, vil jeg regelmæssigt, fx hver 14 dag, dokumentere den skabende arbejdsproces hen over året gennem blog-indlæg på torbenwestergaard.com. 
Dette gøres gennem video, billeder, lyd og tekst og vil kunne give andre – og mig selv – indblik i og adgang til den skabende proces, som jeg ellers selv har et ret intuitivt forhold til. 

De fire satser er:

  1. MELODY  gennemkomponerede numre med udgangspunkt i mit orkester The Tangofied Ensemble. Et enkelt af numrene er med tekst af Søren Kragh-Jacobsen og synges af selvsamme.
  2. IMPROVISATION – kompositioner med fuldt improvisatorisk og rytmisk gashåndtag i genren brasil-jazz. Det udefrakommende element er den i USA bosiddende brasilianske pianist Helio Alves.
  3. HEART – i 2018 udgav jeg Heart Tunes; musik bestilt af Aalborg Universitetshospital til brug for rekonvalescensperioden hos hjerteoperations-patienter. På forunderlig vis kom musikken og produktionen hurtigt og flydende. Ikke desto mindre ligger fire af numrene på min Spotify-profils Top-10 over mest streamede numre. 
  4. MIND – musik til prosatekst, der skrives og oplæses af forfatter Peter Høeg med sydkoreansk gæst fra The Gori Project.