Musik, der taler op til børn

Kirsebærsne er voksenvenlig børnemusik - og omvendt
Torben Westergaard & Kirsebærsne live på Børnekulturhus Ama’r, 2020

Sne lidt i maj, sne lidt i dig

Musik der taler op til børn. Helt op.

Kirsebærsne er på mange måder et hjerteprojekt for mig.
Først og fremmest, fordi jeg er af den overbevisning, at det er både vigtigt og væsentligt, at der findes musik, der imødekommer børns fantasi og tager dem alvorligt. Og heldigvis er (børnebogs)forfatter Tina Sakura Bestle, der har skrevet teksterne, af samme overbevisning.

Det har sikkert noget at gøre med, at jeg er vokset op i en tid, der var meget anderledes, hvad børnemusik angår. Lyt fx til musikken til Pippi Langstrømpe, skrevet af jazzmusikerne Jan Johansson og Georg Riedel, til Jullerup færgeby skrevet af pianisten Niels Jørgen Steen eller Hans Henrik Leys musik til Bennys badekar. Relativ kompleks musik i en mainstream sammenhæng.

Hvad er dine favoritter? Skriv gerne en kommentar nedenfor!

Niels Jørgen Steen – JULLERUP FÆRGEBY
Hans-Henrik Ley – BENNYS BADEKAR

Jeg vil — som musiker og komponist — tillade mig at fremføre, at ovenstående er ‘rigtig’ musik spillet af ‘rigtige’ musikere. Dette er selvsagt ikke det eneste kriterie for, om musik er godt. Det kan være udmærket på andre måder også. Det er bare, i min overbevisning, vigtigt, at børn anno 2020 oplever, at instrumenter faktisk er noget, der findes og som man kan lave lyde med. Og måske endda selv få lyst til at spille på!

Voksenvenlig børnemusik – og omvendt

Derudover er det tilsvarende vigtigt, at tekstuniverset — på samme måde som rytmik og det tonale sprog – udvider børnenes verden og taler op til dem. Noget af dagens børnemusik er, efter min mening, præget af lidt hurtige rim og ind i mellem en lavt hængende fællesnævner. Børn er små æstetiske væsener, der fortjener det bedste, stor flyvehøjde samt at blive udfordret.
I forlængelse heraf er det ikke uvæsentligt, at musikken er af en kvalitet, så de voksne også orker at lytte med. Børn har det jo med at spille den samme musik mange gange. Rigtig mange gange!

Om vi har ramt en god balance med Kirsebærsne, vil jeg lade være op til dig at afgøre.

Vi arbejder i hvert fald ud fra mottoet voksenvenlig børnemusik – og omvendt.

1. single fra Kirsbærsne

Hvis du har lyst til at streame hele Kirsebærsne-udgivelsen, så kan det gøres her.


ENGLISH

This particular blog post is in danish only. 

It speaks about the, at least in my opinion, needs and importance of that children’s music in this age and time hold high value in the content. That is not overly simplistic lyrics or musical structures and played by real people on real instruments. 

Kirsebærsne, my band, works around the mantra: adult-friendly music for children – children-friendly music for adults.

Leave a Reply