Torben Westergaard, Søren Kragh Jakobsen og Oktober

Søren Kragh Jakobsen & OKTOBER (2011-2014)

De fire år var en fantastisk rejse med en af min ungdom og barndoms absolutte helte. Søren har en formidabel evne til at beskrive hverdagshelten, det helt almindelige menneske, med stor solidaritet.
Der kom lige et pip mere i 2020, hvor Søren medvirkede på udgivelsen Then/Now med nummeret Uro i september, hvor han har skrevet tekst og synger.

… Torben Westergaard

Søren Kragh-Jacobsen er nok mest kendt for sangen om Mona Mona Mona, og Fy Fy Skamme som Tom og Jes sang ind i børneklassiker-himlen. Men med CD’en Isalena i 2002, der solgte langt over 20.000 eksemplarer, og blev efterfulgt af landsturne med 18 koncerter, blev det klart, at der var mere i vente. De sidste par år, har Søren Kragh-Jacobsen givet koncerter sammen med Torben Westergaard og hans gruppe Oktober. Det er der kommet en helt ny stemning ud af. Søren beskriver det selv som at være komme med i et mindre symfoniorkester. Når de nu snart drager på turne for anden gang, bliver det med sange fra før og nu. Her kan man genhøre noget af det helt gamle, noget fra Tom og Jes tiden, en del fra Isalena tiden og noget helt nyt. Samarbejdet med Torben Westergaard og Oktober giver Søren Kragh-Jacobsens lyriske og musikalske univers et helt nyt tvist, en helt ny dimension.

“Smerten forløst i sublim comebackkoncert”

Søren Kragh-Jacobsen, Salon Revue – Tivoli Friheden, søndag d. 4. september 2011.

Der mange steder, man kan vederkvæge sin rastløshed, og populærmusikken er et af dem. Der findes poeter, som er i stand til at give længslen ord på en måde, så det er umuligt at være uenig. Og så er der nogle få, som kan spinde poesi ud af det lidt, vi trods alt har; efter at huslejen og elregningen og børnepengene er betalt.

Det her er en koncert, ikke bare Deres Ydmyge, men også en masse andre folk, mestendels i gode, offentlige stillinger, har set frem til. Det er det socialdemokratiske Danmark, anno 1975’s, poet laureate, vi venter på. Men det er ikke bare leverandøren af de, uomgængelige, snapshots fra deres egen ungdomstids teenageværelsers helvede, som venter i kulissen, men også leverandøren af det stilfærdigt modtagne, men mesterlige, nøgternt-nochalante notabene Isalena.

Det er ikke bare Søren Kragh-Jacobsens dybt troværdige og empatiske lydspor til teenagerummets frustrationer i form af tre vigtige halvfjerdseralbum, men netop hans nye sanges uomtvistelige relevans for den såkaldt højere middelklassse i Århus, i aften, der gør seancen så satans rørende. Folk lytter. Måske tænker de over deres eget liv.
Det handler om tvivl og længsel på et nyt niveau. Men også om smerte, som bliver forløst. Om et liv på den anden side af skilsmissen, af separationen. Af desillusionen. Som det hedder i en af de sange, som vi opholder os ved i dag:
“Den frihedstrang, den jubelsang, hvad kom der efter det? En stærk nuance mindre, en sær melankoli”
Og så netop accepten af, at livet – i dag – er netop dér: i dagligdagen, i kvinden man (stadig) elsker, gennem det sortbrune filter, et sted mellem at vente på døden og købe mælk på vej hjem fra børnehaven.

Søren Kragh-Jacobsen formulerer det hele i dag, og rejser desuden, i dag iført en nølende nochalant denimskjorte, spørgsmålet om hvad, der egentlig skaber den dér enestående gode koncert og definerer kriteriet for nærværende organs dybest set dybt uvæsentlige seks stjerner. Er det mon det fantastisk dygtige, ja, uangribelige ensemble, som leverer varen igen?
Er det publikum, som går derfra med glæden af at være kommet hvad de kom for (“Kender du det”, “Marie”, “Isblomster”). Eller er det den selvudnævnte connoiseur, anmelderens, ubetalelige oplevelse af at blive grebet, endda vugget, midt i et eksistentielt fald? Det bliver mine stjerner i dag. Jeg har svært ved at se, hvordan, man kan være uenig”. GAFFA (6 stjerner) – Læs hele interviewet her…

Tidligere koncerter

2014
Amager Bio
Strib Vinter Festival
Ishøj Kulturcafe
Taastrup Teater
Kulturværftet, Helsingør
Grønnegades Kaserne, Næstved
Musikhuset, Aarhus
Det Musiske Hus, Frederikshavn
Helios, Faaborg

2013
Gimle, Roskilde
Vanløse Kulturstation

2012
Amager bio
Voxhall
Det Bruunske Pakhus
Sønderborghus
Stars
Fermaten
Folkets Hus, Struer
Ishøj Kulturcafe
Viften, Rødovre

2011
Århus Festuge
Mantziusgården Birkerød
Baltoppen, Ballerup
Snuretoppen St. Heddinge
Dexter, Odense
Nysted biograf Teater
Rampelys, Silkeborg
Aabybro
Cafe Ludvig, Sorø
Kalø Hus, Skødstrup
Holbæk Vandrerhjem
Tobakken, Assens